Categories: Türkiye

Assos Gezi Rehberi

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinin yaklaşık 17 km. güneyindeki Behramkale Köyü’nde yer alan bir antik kenttir. Çanakkale Assos Gezi Rehberi için aradığınız her şeyi bu yazıda bulabileceksiniz.

Assos’a Nasıl Gidilir?

Çanakkale Assos herkesin ulaşabileceği bir konumda olmasından sebep bir çok yerli ve yabancı turisti çekmesi kaçınılmaz olan bir yer. İstanbul’dan Assos’a arabayla gelmek için öncelikle Çanakkale Boğazı’nı geçmeniz gerekiyor. Bunun için farklı noktalardan feribota binerek karşıya geçmeniz tabi ki mümkün.

  • Gelibolu – Lapseki (20 dak)
  • Eceabat – Çanakkale (15 dak)
  • Kilitbahir – Çanakkale (7 dak)

Gestaş’ın Çanakkale Boğazı’nda düzenlediği seferler var onlara bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. www.gestasdenizulasim.com.tr

Karşıya geçtikten sonra Ezine-Ayvacık üzerinden Assos’a yaklaşık 1 saatte ulaşabilirsiniz. Bir diğer seçenek ise araba ile gitmek. Çoğu kişinin araba ile gitmeyi tercih etmesinden sebep yollar biraz kalabalık olsa da arabayla İstanbul-Assos 6-7 saat, İzmir-Assos 3-4 saat uzaklıkta bulunuyor. Tercih edilebilir bir yol.

Assos’ta Nerede Kalınır?

Assos genellikle taş evlerin eski görünüşleri ile kendilerini konaklamak için restore eden bir çok yapı ile doludur. Assos’ta kalabileceğiniz bu taş evlerin dışında alternatif olarak liman çevresinde hoteller, butik oteller bulunuyor.

Ayrıca en meşhur koylarından olan Kadırga Koyu, Sokakağzı ve Sivrice’de de bir çok denize sıfır oteller bulunmakta. Konaklamak için bunları da değerlendirebilirsiniz.

Assos’ta Gezilecek Yerler

Assos’a gelmeden önce Bozcaada‘da kamp alanında 1 hafta kadar kalmıştık. Assos bizim ikinci durağımız oldu. Bozcaada’da kalırken yanımızda ki çadırda kalan bir gezgin çiftle tanıştık. Oturup Bozcaada şarabımızı içerken bir sonraki durağımızın neresi olacağına karar vermek için bu çiftten yardım istedik ve bize Assos’ta Kadırga Koyu’nda bir kamp alanı tavsiye ettiler. Onların gönderdiğini de söylememizi bize yardımcı olacaklarını söylediler ki zaten öyle de oldu.

Hafız’ın Yeri Kamp Alanı

Gittiğimiz kamp alanı hemen deniz kıyısında sahil ile arada bir toprak yol olan bir yerdi. Kamp alanının ismi Hafız’ın Yeri. Hemen koyun girişinde ilk sağda kalan kamp alanı. Sabah güneş doğarken çadırınıza vuran bir gün ışığı ile uyanmak istiyorsanız burası ideal bir kamp alanı olacaktır.

Bu koy boyunca gezebileceğiniz bir yer yok. Bir süre sahil boyu gittikten sonra hafif yokuş çıkarak bir otelin girişine varıyorsunuz daha sonrasında yol yok. 🙂 Bu yürüdüğünüz yol boyunca her 15 dk. bir minibüs geçerek sizi merkeze götürüyor. Bu minibüsler kişi başı (2015) 2 TL olarak çalışıyor. Bana yürüyüş olsun ben yürüyerek giderim diyebileceğiniz bir yol malesef yok. Dağlık yokuş ve anayol olarak sadece bir minibüs yolu bulunuyor.

Kadırga Koyu Sahil Yürüyüş

Bu minibüsler ile Assos’a gününüzün bir akşam saati gidip etrafı dolaşabilirsiniz. Assos (Behramkale) antik çağlardan kalma bir yerleşim yeri olmasından sebep geçmişten günümüze taşıdığı bir çok eski yapı bulundurmaktadır.

Assos’taki andezit taşından imal edilen lahitler, içine konan cesetlerin çabuk çürütmesi ile dünyaca ün yapmış; bu taş antik dönemde Lübnan, Suriye, Yunanistan ve Roma’ya ihraç edilmiş. Antik Çağ’ın büyük düşünürlerinden Aristo’nun bu kentte üç yıl yaşamış ve felsefe okulu kurmuş olması nedeniyle felsefe tarihi açısınan önem taşır. Assos, Pavlus tarafından da ziyaret edilmiştir ve kent bu nedenle Hıristiyanlarca kutsal olarak kabul edilir.

Assos Kalesi

MÖ 900’lerde kurulan bu kentin en gözalıcı yeri en tepesine yapılmış olan, Dorik yapılı Athena Tapınağı‘dır. Kentin ayrıca büyük bir amfitiyatrosu da vardır. Günümüzde, şehrin olduğu dağın eteklerinde ve yamaçlarındaki Behramkale kenti halen aktif olarak hizmet veriyor. Bir çok turistin uğradığı Assos merkezinde hediyelik eşya alabileceğiniz bir çok dükkan mevcut.

Assos Kalesi Pazar

Alışverişi sona saklamak isteyenler için çevrede ki Hüdavendigar camii, Athena Tapınağı, Amfitiyatro, Apollon Smitheion Tapınağı, Adatepe köyünde ki Zeytinyağı fabrikası ve müzeler gezilecek tarihi ve kültürel yerlerdir.

Assos Kalesi 2

Sahil, deniz, kum, güneş için geldim diyorsanız Kadırga Koyunda denize girmenizi Assos gezi rehberi okurlarına tavsiye ederim size. Deniz ve sahil taşlık fakat çok temiz. kıyıdan başlarken bir anda derinleşen koy oldukça dalgalı olduğundan çocuklarınızı güvenlikleri için gözünüzden ayırmamanızı öneririm.

Kadırga Koyu Plaj

# Bozcaada Gezi Rehberi yazımızı okuyun.

Assos gezi rehberi için soru ve görüşlerinizi bize yorum kısmından yazabilirsiniz.

Mutlu ve Cesur Kalın.

Buket Cesur

Seyahat Yazarı, hayatımıza yeni, heyecanlı ve unutulmaz anılar biriktirerek devam etmek için çıktığımız bu yolda hayallerimizi gerçekleştirmek hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı.

View Comments

Recent Posts

Pekcan Havuz: Tasarım ve İnşaatta Bir Sanat Ustası

1994 yılında İzmir'in dinamik atmosferinde kurulan Pekcan Havuz, başlangıcından bu yana kalite, yenilik ve müşteri…

4 gün ago

Huzur ve Konforun Buluşma Noktası: Kiralık Yazlık Villalar

Ege'nin serin sularına kıyısı olan, tarihi zenginlikleri ve doğal güzellikleriyle ünlü bir tatil beldesinde, hayalinizdeki…

1 ay ago

Kanada Vizesi İçin Danışmanlık Hizmeti

Kanada ile Türkiye arasında devamlı olarak karşılıklı seyahat gerçekleşir. Özellikle bu konuda iyi ilişkileri bulunan…

4 ay ago

Bütçe Dostu Bir Tatil İçin Hangi Hazırlıkları Yapabilirim?

Tatillerde çoğu zaman evdeki hesap çarşıya uymaz. Tatildeyken mutlaka hesaba katmadığınız, tahmin etmediğiniz harcamalarla karşılaşabilir…

9 ay ago

2023’te Danimarka Kopenhag Seyahatleri İçin Vize İşlemleri

Danimarka'nın başkenti ve nüfus bakımından en büyük şehri olan Kopenhag tarihi, kültürü ve doğal güzellikleri…

11 ay ago

İsveç’in Başkenti Stockholm’de Nerede Kalınır?

İsveç'in başkentine kısa bir mola vermeyi mi düşünüyorsunuz? 14 adaya yayılmış ve 59 köprüyle birleştirilmiş…

12 ay ago