CouchSurfing Nedir?

CouchSurfing Nedir?

0 Paylaşım
0
0
0

CouchSurfing nedir diye merak edenler için deneyimlediğim ve açıklayıcı bir şekilde yazdığım yazımı aklınızda oluşabilecek her türlü soruya cevap vererek yazdığımdan emin olabilirsiniz. Eğer sizin de aklınızda farklı bir soru işareti oluşursa yazının altından yorum olarak iletebilirsiniz.

CouchSurfing Nedir?

CouchSurfing (CS), internet üzerinde faaliyet gösteren uluslararası bir misafirperverlik servisi. 2004 yılında San Francisco’da kurulmuş. Üyeler seyahatleri sırasında birbirlerine konaklama ya da rehberlik konularında destek olmaktadır. Couchsurfing web sitesine üye olmak ücretsizdir. Üyeleri misafir edenlere “host” denir. Bu sistemde misafirler ve hostlar ücret ödememekte ve talep etmemektedir.

Websitesi: www.couchsurfing.com

Site üzerinden her türlü sosyal etkinlik oluşturarak sosyalleşmenize olanak sağlamaktadır. Gittiğiniz yerde birlikte kaldığınız insanlarla sağlam arkadaşlıklar kurmanız durumunda çevrenizi genişleterek sosyalleşebilirsiniz.

CouchSurfing ile tanışmam nasıl oldu?

CouchSurfing ile tanışmam abim sayesinde olmuştu. Ben 3 aylık Kenya seyahati planı yaparken; abim gazetede okuduğu bir haberi bana göndermişti. Haberde gezgin bir bayanın günde 5 dolara Avrupa‘yı gezmesinden bahsediliyordu. Haberin devamını okuduğumda bu gezgin bayan konaklama için CouchSurfing sitesini kullanmış. Bu haberi okuduktan sonra hemen CouchSurfing nedir ne değildir araştırmaya başladım.

CouchSurfing ile ilk deneyimim

CouchSurfing Nedir CouchSurfing Deneyimi
Kenya CouchSurfing Deneyimi

CouchSurfing ile ilk deneyimim Kenya‘nın başkenti Nairobi‘de olmuştu. Buraya gelmeden 1 ay önce beni misafir edecek kişi ile tanışıp anlaşmıştım. Bana Kenya’da nerede kalacağımı soranlara, CouchSurfing’ten tanıştığım bir ailenin yanında kalacağımı söyleyince herkes tedirginlikle nasıl güveniyorsun diye soruyordu. Hiç bir zaman %100 emin olamazsınız ama sizi misafir edecek kişinin profilini dikkatlice inceleyip; daha önce misafir ettiği kişilerden gelen referans yorumlarını okumanız, ev sahibinin ne kadar güvenilir biri olduğu hakkında oldukça iyi fikirler veriyor. Bende böyle yapmıştım sadece iyi referans almış kişilerle iletişim kurmuştum. Beni kabul eden kişi hoş ve nazik biriydi. Nairobi’ye gittiğimde de bu böyle oldu. Ben onlara güveniyordum, sanırım onlarda bana. Daha önce profilimde hiç bir referansım olmamasına rağmen beni kabul etmişlerdi. Buda büyük bir cesaret, ben host olsam referanssız birini kabul etmezdim. 🙂

CouchSurfing nasıl kullanılmalı?

CouchSurfing konusunda yanlış anlamamanız gereken bir konu var. CouchSurfing bedava otel demek değil yada ailenizin akrabanızın evine gitmek gibi de değil. Size ev sahipliği yapan kişiler sizin bakıcılarınız da değil. Bu yüzden biri size evini açmışsa, onlara minimum iş yükü çıkarın. Yani yatağınızı kendiniz toplayın, yemek yedikten sonra bulaşığınızı kaldırın ve yıkayın ev işlerine yardım edin.

CouchSurfing bence insanlarla sosyalleşmek, birlikte bir şeyler yapmak, iyi vakit geçirmek için kullanılmalı. Hostunuz o bölgenin ev sahibi olduğu için size çok güzel tavsiyeler verebilir. Hatta çok iyi anlaştığınız hostlar olursa sizinle dışarıda vakit bile geçirmek isteyebilirler. Böylelikle oranın ev sahibi olma avantajını kullanarak çevrede bir turistin gezip gördüklerinden çok daha fazla ayrıntı görebilirsiniz.

CouchSurfing güvenli mi?

Eğer host seçiminizi dikkatli yaparsanız evet güvenli. Peki neye dikkat etmeliyim? CouchSurfing’te üyeliği olan herkesin bir profil alanı vardır. Bu profil alanında ise referans bölümü var. Burayı kendiniz düzenleyemezsiniz. Buraya size ev sahipliği yapan insanlar yada siz birine ev sahibi olduğunuzda misafirleriniz yorum bırakabilir. Burada ki yorumlar rahatsız edici olsa bile düzenleyemez, silemez ve değiştiremezsiniz. Yani demek istediğim bir hosta yazmadan önce profilini iyi okuyun. Neleri kabul ediyor, neleri kabul etmiyor bunlara bakın. Sigara, evcil hayvan kabul etmeme gibi durumlar olabilir. Referanslarını okuyun. Ne kadar çok referans olursa doğruluğu o kadar çok olur. Referansların genelinin olumlu olduğuna bakın. Bütün bunlar doğru hostu bulmanıza yardımcı olacak şeyler.

Host seçerken dikkat etmeniz gerekenler

  1. Refranslar: Seçeceğiniz hostun referanslarının olumlu olduğuna ve referans sayısının çok olduğuna dikkat edin.
  2. Profil: Hostların profillerini dikkatli okuyun. Evcil hayvan kabul etmeme, sigara kullanmama gibi ev içi kuralları olabilir yada sizden başka gelecek misafir olabilir ve yatağınızı paylaşma durumunda kalabilirsiniz.
  3. Fotoğraflar: Host ve misafirlerin profilindeki fotoğraflara bakın. Kişinin karakteri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
  4. Onaylı üyelikler: CouchSurfing isteyen kullanıcılarına, ödeme, telefon, kimlik ve adresi onayı yapmaktadır. Onaylı üyeliği olan hesaplar daha güvenilir.

Nasıl daha kolay host bulurum?

  1. CouchSurfing hesabınızı onaylayın: Sadece mail onayından bahsetmiyorum. Ödeme, telefon, kimlik ve adres kimi tüm bilgilerinizi onaylayın.
  2. Profilinizin tamamını doldurun: Hostlara mesaj attığınızda size cevap yazmadan önce ilk olarak profilinizi inceleyecekler. Profilinizin eksik olduğundan ve sizi doğru şekilde temsil ettiğinden emin olun. Bolca fotoğraf eklemeyi de ihmal etmeyin.
  3. Gitmek istediğiniz yerdeki hostlara mesaj atın: Tek bir hosta mesaj atıp cevap beklemektense; mümkün olduğunca çok host bulup hepsine mesaj atın. Çünkü her host müsaitlik durumundan size olumlu dönüş yapamayabilir.
  4. İlan oluşturun: Gitmek istediğiniz yeri ve tarihi girerek CouchSurfing’te ilan oluşturabilirsiniz. Hostlar şehirlerine gelen kişileri buradan görüp size davet gönderebilir.

İnsanlar evlerini neden sizinle paylaşıyor?

Yazımın başında da söylediğim gibi bu sistem tamamen ücretsiz. Size evini açan insanlar sizden para yada bahşiş almıyorlar. Peki bunu neden yapıyorlar? Bunu yapmalarının bir çok sebebi olabilir. En başta geleni sosyalleşmek. Bir çok insan farklı kültürden insanlarla tanışmak, arkadaş edinmek için host oluyor. Özellikle aileler çocuklarının gelişimi için bunu önemli buluyor.

Kimiside yabancı dil bilgisini geliştirmek için host oluyor. Nasıl mı? Evine gelen misafirlerle konuşarak. Örnek olarak; Fransızca öğrenmek isteyen bir host, Fransız gezginleri evinde ağırlayıp onlarla Fransızca konuşarak, yada konuşmaya çalışarak 🙂 yabancı dilini geliştirmeyi hedefliyor.


CouchSurfing nedir, nasıl kullanılır gibi sorularınızı yorum bölümünden iletebilirsiniz.

0 Paylaşım
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

You May Also Like