Efes Antik Kenti Gezi Rehberi

Efes Antik Kenti, İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alan antik bir Yunan kentidir. Efes, Yunan döneminde İyonya’nın 12 şehrinden biridir. Günümüze kadar kalıntılarıyla ayakta…
0 Paylaşım
0
0
0

Efes Antik Kenti, İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alan antik bir Yunan kentidir. Efes, Yunan döneminde İyonya’nın 12 şehrinden biridir. Günümüze kadar kalıntılarıyla ayakta kalabilmeyi başarmış Antik kent UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine alınmıştır. Efes Antik Kenti gezi rehberi yazımıza başlayabiliriz.

Efes Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Arabanız ile buraya gelmek isterseniz buradan navigasyon yapabilirsiniz. Otobüs ile gelmek isterseniz Metro Turizm gibi birçok otobüs firmalarının Selçuk’a kadar otobüs seferleri bulunmaktadır. Yolculuk İstanbul yada Ankara’dan yaklaşık 10 saat sürmektedir bilet fiyatları ise 80₺ ile 100₺ arasında değişmektedir.

Efes Antik Kenti Gezi Rehberi

Efes Antik Kenti Girişi
Efes Antik Kenti Girişi

Efes Antik Kentine giriş ücreti 40₺’dir. Eğer Müzekartınız varsa ücretsiz ve sıra beklemeden girebilirsiniz. Müzekart Nedir?

Gişeleri geçip içeri girdiğinizde ağaçların arasından 200 – 300 metre yürümeniz gerekli. Antik kentte kaşınıza ilk Büyük Efes Tiyatrosu gelecektir.

Efes Tiyatrosu

Efes Tiyatrosu
Efes Tiyatrosu

Girişte yer alan antik tiyatro 24 bin kişilik kapasitesiyle dünyanın en büyük açık hava tiyatrosudur. Yunanistan’da bile daha büyüğünü görmemiştim zaten. 🙂 Sahne binası tamamen yıkık olan tiyatronun sadece oturma bölümleri günümüze olaşmış.

Büyük Efes Tiyatrosu
Büyük Efes Tiyatrosu

Tiyatronun basamaklarından birine oturarak vadinin güzel doğasını seyredebilir ve aklınızda Milattan önce 6000 yılında burda yaşayan halkı canlandırabilirsiniz.

Efes Mermerli Yol
Efes Mermerli Yol

Tiyatroyu gezdikten sonra mermerli yol sizi Celsus kütüphnesine doğru götürecek.

Efes Celsus Kütüphanesi

Efes Antik Kenti Gezi Rehberi Celsus Kütüphanesi
Efes Celsus Kütüphanesi

Efes antik kentindeki en görkemli yapılardan biri kuşkusuz burasıdır. Efes antik kentin valisi Celsus milattan sonra 106 yılında ölünce, oğlu babasının anısına bu 2 katlı kütüphaneyi yaptırmış. Antik Yunan döneminde kütüphanede 14 binden fazla kitap burada saklanmış.

Efes Ticari Pazar Yeri (Agora)
Efes Ticari Pazar Yeri (Agora)

Kütüphanenin hemen yanında yer alan Agora antik Yunan dönemince ticari pazar yeri olarak kullanılmış.

Efes Kuretler Caddesi
Efes Kuretler Caddesi

Efes Traianus Çeşmesi

Efes Traianus Çeşmesi
Efes Traianus Çeşmesi

Traianus Çeşmesi Kuretler Caddesi’nin sol tarafında yer almaktadır.  Ortada gördüğünüz çatısı olan yapıtın altındaki küre dünyayı simgelemektedir ve yan taraflarındaki alanlar havuzdur.

Efes Domitian Tapınağı

Efes Domitian Tapınağı
Efes Domitian Tapınağı

Domitian Tapınağı antik kentteki en büyük yapılardan biridir. Günümüze depremler nedeniyle sadece kalıntıları ulaşmış. Tapınakta vatandaşlık hakları, imparator mektupları ve yazıtlar saklanmış.

Efes Senato (Odeon)

Efes Senato (Odeon)
Efes Senato (Odeon)

Odeon antik kentin meclis toplantılarının, konserlerin ve yarışmaların yapıldığı antik bir tiyatrodur. Tiyatronun 1400 kişilik kapasitedir.

Efes Kuretler Caddesi Dönüş
Efes Kuretler Caddesi Dönüş

Efes Antik Kenti gezisi yaklaşık 2 saat sürmektedir. Antik kentte bir tek dükkan vardır ve oda kentin en sonundadır. 1 küçük şişe suya 5₺ vermek istemiyorsanız yanınızda su bulundurmayı ihmal etmeyin. 🙂

Efes Antik Kenti gezi rehberi hakkında sorularınızı bize yorum kısmında iletmekten çekinmeyin.

Mutlu ve Cesur Kalın…

0 Paylaşım
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

You May Also Like

Pamukkale Gezi Rehberi

Alanya‘dan İstanbul‘a dönüşümde son yolculuğum Denizli’de ki Pamukkale Travertenleri olmuştu. Tamamen doğa harikası olan bu Travertenleri kaynaktan çıkan 35 derece…

Bolu Gezilecek Yerler

Türkiye‘de gidebileceğiniz her mevsim bir yer bulabilirsiniz. Bolu şehri bunlardan bir tanesi. İster kışın gidin isterseniz sonbaharda yada…

Bozcaada Gezi Rehberi

Bozcaada Çanakkale’ye bağlı Türkiye‘nin 3’üncü en büyük adasıdır. Karaya uzaklığı 6 km’dir. Şarap üretimi adada oldukça yaygındır ve…