Lefkoşa Gezi Rehberi
Lefkoşa Gezi Rehberi

Lefkoşa Gezi Rehberi

0 Paylaşım
0
0
0

Lefkoşa Kıbrıs adasının ortasında yer almaktadır ve KKTC’nin başkentidir. Kıbrıs’ın en kalabalık ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım kenti merkezidir. Güney Kıbrıs’a geçebilmek için Lokmacı Sınır Kapısı burada yer almaktadır.

Lefkoşa’ya Nasıl Gidilir?

Ercan Havalimanı > Lefkoşa

Havalimanın’daki KIBHAS otobüslerini kullanarak Lefkoşa’ya ulaşabilirsiniz. Yolculuk süresi yaklaşık 35 dakika sürmektedir ve bilet fiyatı 12₺’dir. Sefer Saatleri >>

Girne > Lefkoşa

Her gün Girne’den Lefkoşa’ya otobüs kalkmaktadır. Yaz dönemi sabah 6:30’dan akşam 19:00’a kadar her 10 dakikada bir, kış dönemi sabah 6:30’dan akşam 18:30’a kadar her 20 dakikada bir otobüs kalkmaktadır. Otobüsler Girne Otobus İstasyonu’ndan kalkmaktadır. Yolculuk yaklaşık 30 dakika sürmektedir.

Gazimağusa > Lefkoşa

Her gün Lefkoşa’dan Gazimağusa’ya otobüs kalkmaktadır. Hafta içi her gün sabah 6:45’ten akşam 19:00’a kadar her 20 – 30 dakikada bir, hafta sonu ve resmi tatillerde sabah 7:00’dan akşam 19:00’a kadar her 20 – 30 dakikada bir otobüs kalkmaktadır. Otobüsler Gazimağusa Otobüs Terminali’nden kalkmaktadır. Yolculuk yaklaşık 1 saat sürmektedir.

Lefkoşa’da Nerede Kalınır?

Lüks Otel Tavsiyesi

Golden Tulip Nicosia Hotel and Casino – İki kişilik odada kahvaltı dahil kişi başı fiyatı 200₺

Ekonomik Otel Tavsiyesi

City Royal Otel – İki kişilik odada kahvaltı dahil kişi başı fiyatı 120₺.

Apart Otel Tavsiyesi

Penthouse B7 – 4 kişilik daire günlük 380₺.

Lefkoşa’da Gezilecek Yerler

Lefkoşa’da gezilecek yerler ve çok daha fazlası Lefkoşa gezi rehberi yazımızın devamında…

Girne Kapısı

Girne Kapısı
Girne Kapısı

Girne Kapısı, eski Lefkoşa surlarında yer alan bir kapıdır. Şehrin kuzeye, yani Girne’ye ulaşımını sağlamaktaydı. 1931 yılında her iki yanındaki surlar yıkılarak araçlar geçmesi için yol yapılmıştır.

Gazimağusa Kapısı

Gazimağusa Kapısı
Gazimağusa Kapısı

Gazimağusa Kapısı eski Lefkoşa surlarının Gazimağusa’ya açılan kapısıdır. Gazimağusa, Karpaz, Larnaka ve Limasol’dan gelen yollar bu kapıda birleşir. Lefkoşa’nın en güçlü kapısı olup Venedikliler döneminde ana kapısı olarak kullanılmaktaydı. Kapı günümüzde iyi korunmuş bir durumdadır.

Selimiye Camii (Aziz Sophia Katedrali)

Selimiye Camii (Aziz Sophia Katedrali)
Selimiye Camii (Aziz Sophia Katedrali)

Selimiye Camii (Aziz Sophia Katedrali), Kıbrıs’taki en büyük, en görkemli ibadethane ve en önemli mimari eserdir. Katedral 1192 yılında inşa edilmiştir. Lüzinyanlar döneminde baş katedrali olduğu için kral Kıbrıs kralı tacını burada giyerdi. 1571 yılında adayı Osmanlı’nın fethetmesiyle birlikte katedral camiye çevrilmiştir. 1954 yılında Padişah II. Selim’in adını almıştır.

Büyük Han

Büyük Han
Büyük Han

Lefkoşa’da bulunan Büyük Han Kıbrıs’taki en büyük handır. 1572 yılında adanın ilk Osmanlı Valisi Beylerbeyi Muzaffer Paşa tarafından yaptırılmıştır. Han 2 katlı inşa edilmiş ve ortasında geniş bir avlu bulunmaktadır. Avlunun ortasında ise bir mescit ile abdest alanlar için bir çeşme mevcuttur.

Büyük Hamam

Büyük Hamam
Büyük Hamam

İplik pazarı içinde yer alan Büyük Hamam günümüzde de çalışır durumdadır. Hamam eski bir Latin kilisesinin kalıntıları üzerine inşa edilmiştir.

Lefkoşa Çarşısı

Lefkoşa Çarşısı
Lefkoşa Çarşısı

Lefkoşa Çarşısı alışveriş yapabileceğiniz ve her türlü hediyelik eşya bulabileceğiniz yerdir. Çarşının sonu Güney Kıbrıs sınır kapısına çıkmaktadır. Türklerin geçmesi yasak olduğu için sadece yerli halk serbestçe Güney Kıbrıs’a geçebilir.

Mevlevi Tekke Müzesi

Mevlevi Tekke Müzesi
Mevlevi Tekke Müzesi

Mevlevi Tekke Müzesi, Osmanlı’nın adayı fethetmesinden sonra gelen Türklerin çoğunluğu Konyalı olduğundan Lefkoşa’da bu tekkeyi kurmuşlardır. Tekke günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Müzede mevlevi giyisileri, müzik aletleri ve etnografik malzemeler sergilenmektedir.

Barbarlık Müzesi

Barbarlık Müzesi
Barbarlık Müzesi

Lefkoşa’da yer alan Barbarlık Müzesi insanın içini burkan müzelerden. Kıbrıs’ta 1963’te başlayan olaylarda Rumlar Binbaşı Nihat İlhan’nın evinin kapısına dayanmıştır. Rumca konuşmaları duyan Mürüvvet İlhan, çocukları Murat, Kutsi ve Hakan’ı yanına alarak, evin banyosundaki küvetin içine girerler. O sırada evde bulunan ev sahibi Ferdiye Gudum adlı yaşlı kadın da tuvalete saklanır. Evin sokak kapısı açılmayınca kırarak içeri giren Rumlar Binbaşı’nın ailesini banyodaki küvetin içerisinde kurşun yağmuruna tutarlar. Ev sahibi kadını da tuvalette tararlar.

1966 yılında müze haline getirilmiştir. Duvarlardaki kurşun izleri hala durmaktadır.

Arabahmetpaşa Camii

Arabahmetpaşa Camii
Arabahmetpaşa Camii

Lefkoşa’da yer alan camiler içinde en dikkate değer olan bir diğeri de Arabahmetpaşa Camii‘dir. 1845 yılında inşa edilen cami, Kıbrıs’taki diğer bir çok cami gibi eski bir Latin kilisesinin yerine yapılmıştır.

Venedik Sütunu

Venedik Sütunu
Venedik Sütunu

Atatürk Meydanı’nda yer alan Venedik Sütunu, Venedikliler tarafından 1550 yılında dikilmiştir. Sütunun alt tarafında 6 İtalyan ailesinin armaları bulunmaktadır. Sütunun üzerindeki bakır küre sonradan ilave edilmiştir.

Derviş Paşa Konağı (Etnografya Müzesi)

Derviş Paşa Konağı (Etnografya Müzesi)
Derviş Paşa Konağı (Etnografya Müzesi)

Arap Ahmet Mahallesinde bulunan Derviş Paşa Konağı, Lefkoşa surlar içinde tarihi çevre dokusunu en yoğun biçimde koruyan yapıdır. Konak iki katlı olup, alt katı taştan, üst katı ise kerpiçten inşa edilmiştir. Konak günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. İçinde günlük yaşantıda kullanılan eşyalar sergilenmektedir.

Lefkoşa gezi rehberi yazımız bu kadar Girne Gezi Rehberi ve Gazimağusa Gezi Rehberi yazımızı da okuyabilirsiniz.

Mutlu ve Cesur Kalın…

0 Paylaşım
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

You May Also Like