vize alımı

Vize Nedir? Nasıl Alınır?

0 Paylaşım
0
0
0

İnsanlar; kendi ülkelerinden farklı bir ülkeyi gezip görmek isterler. Bunun için hayal kuran ve para biriktiren çok sayıda kişi vardır. Ancak, yurt dışına çıkmayı düşünenlerin birtakım prosedürleri halletmesi gerekir. Onlardan birisi de vize! Birçok kişinin aklında vize nedir sorusu bulunuyor. 

Vize Nedir? 

Her şeyden önce, her ülkenin vize talep etmediğinden bahsetmek gerekir. Ancak, bazı ülkelerin vize talebi vardır. Yurt dışına seyahat etme düşüncesi olan kişiler; gitmek istedikleri ülkenin talep etmesi halinde ilgili kurumlardan izin belgesi alırlar. Vize başvurusu farklı şekillerde gerçekleştirilir. Konsolosluklar veya aracı kurumlar gibi dış temsilciliklerin yanı sıra havalimanı veya sınır kapılarında bulunan gişeler aracılığıyla da vize başvurusu yapılabilir. Buna ek olarak, e-vize yöntemi ile de vize başvurusu yapılabilir. Teknolojinin gelişmesi sayesinde insanların geçmişte olduğu gibi vize için günlerce beklemesine gerek kalmamıştır. E-vize yöntemi; her geçen gün daha da popüler hale gelmektedir. 

Vize Nasıl Alınır? 

Bilhassa ilk defa yurt dışına çıkacak olan kişilerin aklında vize nasıl alınır sorusu bulunur. Vize almak için birden çok yöntem vardır. Birçok kişi; vize almak için giriş yapmak istediği ülkeye bağlı konsolosluklara veya aracı kurumlara başvurur. Ancak, kurumlar ve birden çok konsolosluk; online başvuru seçeneği de sunar. Bu sayede, vize başvurusu yapmak isteyen kişilerin işi kolay hale gelir. Vize alınan yerin birtakım kuralları vardır. Bu noktada, vize almayı düşünenlerin bu kuralları dikkate alması önemli bir husustur. Resmi başvuru yapmadan evvel istenilen tüm belgelerin tedarik edilmesi şarttır. Birçok elçilik/konsolosluk randevu sistemiyle çalışır. Bir başka deyişle, kişinin vize başvurusu için randevu alması gerekir. Söz konusu randevuya giderken istenilen belgelerin de götürülmesi gerekir. 

Vize nasıl alınır diye düşünenlerin konsoloslukta veya kurumda başvuru formu doldurmaları gerektiğini bilmeleri de gerekiyor. Ancak, konsolosluk görevlileri; vize başvurusu yapan kişilere gerekli bilgileri vererek yönlendirme de yaparlar. Teknoloji sayesinde vize almak eskiye kıyasla daha kolay hale gelmiştir. Bilhassa aracı kurumlar sayesinde vize başvuru süreci rahat bir şekilde tamamlanmaktadır. Söz konusu aracı kurumlar; ücret karşılığında tüm vize işlemlerini yürütürler. Vize süreci ile ilgili olarak merak edilen bir diğer husus ise vize için istenilen belgelerdir. Bu noktada;

  • Pasaport
  • Biyometrik fotoğraf
  • Banka hesap dökümü
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Evli olanlar için evlilik cüzdanı
  • Mesleki durum belgesi
  • İkametgah belgesi

gibi belgelerin vize başvurusu için gerekli olduğunu söylemek gerekir. Ancak, istenilen belgeler; kişinin gitmek istediği ülkeye göre farklılık gösterir. Bu yüzden, herkesin vize başvuru yapmadan evvel gitmek istediği ülkenin başvuru için istediği belgeleri araştırması gerekir. Vize ücretinin ne kadar olduğu da çok merak edilir. Ancak, bu ücret; kurumdan kuruma değişiklik gösterir. Kişinin güncel bilgi edinmek adına başvuru yapacağı kurumun ücretlerini öğrenmesi şarttır. 

Vize Türleri Nelerdir? 

İnsanlar; farklı sebeplerden dolayı yurt dışına çıkarlar. Bu noktada, vize türlerinin de kişinin yurt dışına çıkış sebebine göre farklılık gösterdiğini söylemek gerekir. 

  • Turizm Vizesi: Herhangi bir ülkeyi gezip görmek isteyenlere verilen vize türüdür. Amerika vizesi, Almanya vizesi, Türkiye vizesi gibi ülke ve bölgelere göre farklı isimlerle adlandırılması söz konusudur. Avrupa Birliği’ndeki ülkelerden birisine gitmek isteyenlere Schengen vizesi verilir. 26 ülkenin dahil olduğu Schengen Bölgesi’nde 90 gün süreyle verilen kısa süreli vizeye Schengen vizesi adı verilir. Schengen vizesi; kendi içerisinde tek ve çok girişli olmak üzere ikiye ayrılır. Tek girişli Schengen vizesi; Schengen Bölgesi’nden çıkmamak şartıyla yalnızca bir kez giriş yapma imkanı sunan bir vizedir. Bunun yanı sıra, çoklu giriş Schengen vizesinde ise Schengen Bölgesi’ne birden çok kez giriş çıkış yapma imkanı bulunur. Almanya’dan Çek Cumhuriyeti’ne giden ve sonrasında buradan Fransa’ya gitmek isteyen birinin çoklu Schengen vizesine ihtiyacı vardır. Vize başvurusu sırasında hangi vize tipinin istendiği belirtilebilir. 
  • Transit Vize: Sıklıkla ihtiyaç duyulan vize seçeneklerinden bir diğeridir. Özellikle aktif bir iş hayatı olan kişilere hitap eder. İstanbul’dan Dominik Cumhuriyeti’ne gitmek isteyen ancak İstanbul – Dominik Cumhuriyeti uçak bileti satın almak istemeyen birisi; Fransa üzerinden aktarmalı olarak Dominik Cumhuriyeti’ne gitmeyi düşünebilir. Bu noktada, Dominik Cumhuriyeti’ne ulaşmak adına Fransa’daki bir havalimanına iniş yapacak olan kişiden transit vize istenebilir. Bir başka deyişle, transit vize sayesinde havalimanında uçak değiştirme imkanı elde edilir. Ancak, söz konusu vize ile havalimanının dışına çıkmaya kesinlikle izin verilmez. Bunun yanı sıra, transit vizeyi belli başlı ülkeler talep eder. 
  • Eğitim Vizesi: Birçok genç; Erasmus, yüksek lisans, lisans ve farklı eğitim ihtiyaçlarından dolayı yurt dışına çıkıyor. Eğitim amacıyla yurt dışına çıkacağını kanıtlayan kişilere verilen bu vizenin bir diğer adı da öğrenci vizesidir. 
  • Çalışma Vizesi: Çalışma izni olarak da bilinen bu vize türünü almak isteyen kişilerin yurt dışında çalışacaklarını kanıtlamaları şarttır. 
  • Resmi Görev Vizesi: Ülkesi tarafından resmi veya diplomatik bir görev sebebiyle yurt dışına atanan kişilere verilir. Dileyen herkesin başvurması mümkün değildir. 
  • Kapıda Vize: Birçok kişinin işini kolay hale getiren vize türüdür. Uçakta verilen bilgi formu doldurulur. Yetkili memur; kişinin ülkeye giriş çıkış için ihtiyaç duyduğu vizeyi ona teslim eder. Bir başka deyişle, seyahat öncesinde detaylı bir vize başvurusuna gerek olmaz. 

0 Paylaşım
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

You May Also Like