Bursa-Tophane Saat Kulesi
Bursa Tophane

Bursa Gezilecek Yerler

0 Paylaşım
0
0
0

Yeşil Bursa diye anıldı hep şimdiye kadar. 1992 senesinde henüz 2 yaşındayken taşındık Bursa’nın Orhangazi ilçesine. Sonrasında hatırladığım  çocukluğumda her zaman tertemiz havası ve yemyeşil yollarıyla Bursa oldu. Daha düne kadarda hala öyleydi ama gelişme arzusuyla yeşilliği katlederek yollar yapmaya devam etti hep devletimiz. Yollarında giderken izlediğiniz ağaçlar yerine artık kocaman yüksek direkler var sokakları aydınlatsın diye. Aydınlık ampulle olmaz.! Aydınlık temiz ve sağlıklı çevreyle, temiz ve sağlıklı vücutla, beyinle olur. Ama hala Türkiye‘nin en önemli şehirlerinden de biridir Bursa. Büyüktür. Sanayisi çoktur. Bir çok fabrika barındırır çevresinde. Güzelim Bursa’yı görmek isterseniz diye bir Bursalı’da olarak Bursa’yı anlatmaya çalıştım sizlere işte Bursa gezilecek yerler listesine hadi başlayalım.

Bursa Gezilecek Yerler Listesi

İskenderi Yerinde Yiyin

Bursa gezilecek yerler turunuza başlamadan ilk önce yapacağınız şey! Bursa’yı gezmeden önce karnınızı doyurmak olsun. 😀 Onu da tabi ki yerine gelmişken İskenderle yapın bir zahmet. Size iskenderin en iyi en güzel en has nerede yapıldığını söyleyeceğim şimdi. Gezmek için giden çoğu kişi bilmez burayı.

Uludağ Kebapçısı Celal ve Cemil Usta Restoranı
Uludağ Kebapçısı Celal ve Cemil Usta

Kent Meydanı AVM’den karşıya geçtiğinizde sokak arasında kalan ilk kurulmuş 1964’ten itibaren işleyen iskender kebapçısı Celal ve Cemil Usta İskender Kebapçısı’dır. Bir çok yerde iskender bulur ve yersiniz ama bu dükkan küçücüktür ve içi tam bir müze gibidir. Eski sanatçılar, futbolcular, müzisyenler, onlar bunlar şunlar aklınıza gelen herkesin fotoğrafını bulabilirsiniz. Zaten gittiğinizde anlarsınız Bursa gezilecek yerler arasından biri gerçekten bu dükkan. 🙂 Baştan uyarayım ama kesinlikle çok sıra bekleyeceksiniz. 😀

Tophane’yi Görmeden Gitmeyin

Çok görkemli bir şey beklemeyin Tophane’den bir saat kulesi var içinde çok eskilerden 1900’lü yıllardan kalma ama. O kadar eski. 65 metre yükseklikle 6 katlıdır. Tophane Saat Kulesi olarak bilinir ve tarihi de bu şekildedir. Gittiğinizde hala altında oturabileceğiniz yeşil alanlar, ağaçlar bulabileceğiniz nadir bölgelerden biridir diyebilirim. Tarih kokan Bursa’nın tarih kokan ilk yeridir. 

Koza Han’da Çay İçin

Bursa Gezilecek Yerler Koza Han
Koza Han

Burası eskiden ipek yolu üzerinden gelen kervanların konaklama yeriymiş. İki katlı bildiğiniz eskiden kalma çok güzel bir han. İkinci katta ipek kumaşlar ve ipek kumaşlardan yapılmış bir çok malzeme bulabilirsiniz. Alt katında ise bir çok çay bahçesi bir arada toplanmış güzel bir şekilliğin içinde kuşların cıvıltısıyla serin serin simitinizi yerken çayınızı içebilirsiniz. Koza Han denmesinin sebeplerinden ilki de ipek böcekçiliğinin yapıldığı bir han olmasıdır. Eski zamanlarda bu handa her yer ipek böceği kaplıymış ve ipek kumaşların yapımı hep bu şekilde devam etmiş günümüze kadar gelmiştir. Gittiğinizde sizde her yerde ipek böceği kozalarını göreceksiniz zaten. 🙂 Son olarak 2008 de Kraliçe Elizabeth’in Bursa ziyareti sırasında buraya gelmesi de tercihinizin ne kadar doğru bir tercih olduğunun kanıtıdır. :))

Ulu Cami’yi Ziyaret Edin

Bursa Gezilecek Yerler Ulu Cami
Ulu Cami

Bursa’nın gezilecek yerler arasında en büyük simgelerinden biridir Ulu Cami. Ziyaretçisi çoktur. Bursa’da I. Bayezid tarafından 1396-1400 yılları arasında yaptırılmıştır. Ulu Cami kent merkezinde, Atatürk Caddesi üzerindedir. Konumunun da oldukça ulaşılabilir yerde olması ziyaretçi sayısını bir o kadarda arttırıyor. İçerisinde tepesi açık bir kubbenin altında bulunan şadırvan, Ulu Cami’nin dikkat çekici özelliklerindendir mesela. Her zaman cami görüyorsunuzdur ama ihtişamlısını görmek daha bir büyüleyici oluyor. 🙂

Yeşil Cami ve Yeşil Türbe Görülmeye Değer

Cami, türbe, medrese, hamam ve imaretten oluşan Yeşil Külliyesi tüm ihtişamıyla, tarihte Fetret Devri’nin sona ererek Osmanlı Devleti’nin yeniden ve daha güçlü bir şekilde doğuşunun ispatı gibidir. Aynı zamanda bulunduğu semte de adını verir. Yeşil Cami 1414- 1419 yılları arasında inşa edilmiştir ve ters T plan şemasına sahiptir. Yeşil Türbe Yeşil Camii’nin güneyinde bulunur, Yıldırım Bayezid’in oğlu Çelebi Mehmed tarafından 1421 yılında yaptırılmıştır. Bunca tarih arasında görmek isteyebileceğiniz yerler arasında bulunan Yeşil Külliyesi tam anlamıyla ihtişamını korumaktadır.

Bursa Kültür Parkı Nadir Kalmış Yeşillik

Kültür Parkı

Bursa gezilecek yerler arasında bir diğer yer 1955’te zamanın Belediye Başkanı Reşat OYAL tarafından hizmete açılan Kültürparktır. 1963’te ilk kez düzenlenen “Bursa Festivali” ne ev sahipliği yapmıştır. 40 hektarlık büyüklüğü ile Bursa’nın en önemli parkı olan Kültürpark, konumu ve yeşil dokusuyla hala bir çok ziyaretçi çekerek önemini hiç kaybetmiyor.

Orhan Gazi ve Osman Gazi Türbeleri

Orhan Gazi Türbesi İçi
Orhan Gazi Türbesi

Osman Gazi Türbesi Bursa Tophane semtinde, Park girişinin solunda, Şehitlik Anıtının yanında bulunuyor . Osman Gazi Söğüt’te vefat ettiği zaman babası Ertuğrul Gazi’nin türbesine gömülmüştü. Bursa Türklerin eline geçtikten sonra naaşı Bursa’ya getirilerek Bizans dönemine ait Saint Elia (Gümüşlü Kümbet) Kilisesine gömülmüştü. İlk önceleri Orhan Gazi ile aynı çatı altına gömülmüşse de 1855 depreminde türbe yıkılınca 1863’de bugünkü türbeyi Sultan Abdülaziz yeniden yaptırmış. Şu anda ise Şehitlik Anıtının yanında ziyaretçilerine her zaman açık. 

Osman Gazi Türbesi İçi
Osman Gazi Türbesi

Orhan Gazi Türbesi Bursa Tophane de, Tophane Parkı girişinin sağında, Osman Gazi Türbesi’nin karşısında bulunuyor. Bizans döneminde tarihlenen Saint Elie Kilisesi kalıntısı üzerine yapılmış.Osman Gazi türbesi ile Orhan Gazi türbesi aynı çatı altında iken 1855 depreminde yıkılmış, 1863’de Sultan Abdülaziz tarafından yenilenmiş. Aynı zamanda Osmangazi ve Orhangazi diye Bursa’nın iki tane de ilçesi bulunmakta. Türbeler şehirlere de bu şekilde isim vererek kendilerini hala yaşatmakta.

Cumalıkızık En Meşhur Yerlerden

Cumalıkızık

Bursa gezilecek yerler listemizde Cumalıkızık’ta var. Burayı bilmeyen yoktur herhalde artık. Dönemin dizisi Kınalı Kar ile iyice herkes tarafından tanınan ve ününe ün katan köy her geçen gün ziyaretçi sayısını arttırıyor. Cumalıkızık Bursa’nın doğusunda Ankara yolu üzerinde Bursa’ya 13 km mesafede, Uludağ’ın yamaçlarında beş kızıklı köyden biri. Osmanlı dönemi konut dokusunu günümüze kadar koruyan nadir köylerden olan 700 yıllık tarihi Cumalıkızık köyü, Osmanlı dönemi kırsal mimarisinin önemli örneklerinden biri olup, halen geleneksel yaşam biçimini korumakta. Gittiğinizde sizinde fark edeceğiniz gibi yeni bina görmek çok zor. Hepsi eski ve Osmanlıdan kalma ve güçlendirilmiş eski köy evleridir.

Cumalıkızık evleri, zaten meşhurdur. Osmanlı Türk mimarisinin özelliklerini taşımaktadır. Genellikle iki ya da üç katlı olan evlere sokaktan iki kanatlı ahşap kapıyla avludan geçilerek girilir. Kapı tokmaklarının bile geçmişten bu güne kadar gelebilmiş olması gerçekten büyük bir şans ve çok güzel koruma olmuş. 

Cumalıkızık yerleşim alanı üzerindeki 270 evden 57’si tescilli sivil mimarlık örneği. Bunlardan başka tescilli cami ve hamam ile iki anıtsal çınar ağacı ve çeşme bulunmakta.

Emir Sultan Cami ve Külliyesi

Güzel bir manzaraya sahip olan Emir Sultan’a da adını veren Emir Sultan Külliyesi aynı adı taşıyan bir çok yapıya daha hayat veriyor. Emir Sultan Cami, Emir Sultan Türbesi, Emir Sultan Tekkesi, hepsi ayrı ayrı görülmeye değer yerler.

Emir Sultan Cami ve Külliyesi Gece
Emir Sultan Cami ve Külliyesi

Emir Sultan Cami; Yıldırım Bayezid’in kızı ve Emir Sultan’ın eşi Hundi Hatun tarafından 15. yüzyılda inşa ettirilmiş. Emir Sultan adına yaptırılan cami, Bursa camileri arasında en büyük kubbeye sahip olandır. 1795 yılında tamamen yıkılan kubbesi, 1804 yılında III. Selim tarafından yeniden yaptırılmış. Oldukça geniş bir avlusu olan Emir Sultan Cami, ziyarete gelenleri ilk olarak bu geniş avluda karşılamakta. 

Emir Sultan Türbesi; Üç Osmanlı sultanı dönemlerinde yaşamış ve sufilikte velilik rütbesini kazanan Emir Sultan Hazretleri’nin türbesinin Müslüman dünyasında beşinci makam olduğu ileri sürülmekte. Peygamber soyundan geldiği için “Emir”, gönülleri fethettiği için “Sultan” unvanı almıştır.

Emir Sultan Tekkesi, Emir Sultan Buhari tarafından kurulmuş olan tekke Emirsultan Hamamı’nın yanında yer almakta. Uzun süre harap durumda kullanılmaz halde iken bugün tekke yeniden aslına uygun olarak inşa ediliyor.

Hanlar Bölgesi

  • Koza Han
  • Pirinç Hanı 
  • Eski İpek Hanı
  • Kapan Hanı
  • Kapalı Çarşı 
  • Emir Hanı
  • Ulu Cami
  • Geyve Hanı
  • Fidan Hanı
  • Orhan Cami
Bursa Hanlar Bölgesi
Bursa Hanlar Bölgesi

Emir Han, Osmanlı’nın ilk şehir hanıdır. Bölgeye zaman içerisinde Sultan Hüdavendigâr tarafından hamam; Yıldırım Bayezid tarafından Ulu Cami ve Bedesten; Çelebi Mehmed tarafından İpek Han; Fatih döneminde Fidan Han; II. Bayezid döneminde Koza Han ve Pirinç Han yaptırılmış ve böylelikle Bursa Çarşısı, Uzakdoğu’nun farklı bölgelerinden gelen ipek ve baharatı Avrupa’ya ulaştıran İpek Yolu üzerinde, dünya ticaretinin
en önemli merkezlerinden birisi haline gelmiş. Hala daha Hanlar bölgesine geldiğinizde Kapalı Çarşı içinde gezerken hanların var olduklarını görebilirsiniz. Alabileceğiniz en kaliteli kumaşlar ve ipeklerin bu çarşıda olduğunu kesinlikle bilmelisiniz. 🙂 

Bursa Kalesi

Bursa Kalesi M. Ö. 2. yüzyılda kurulmuş. Bithynia Kralı Prusias, Romalılar’dan kaçarak ülkesine sığınan Kartacalı general Hannibal’ın önerisiyle, M. Ö. 185 yılında Prusias ad Olympum ismi verilen kenti bir tepe üzerine inşa ettirmiş ve etrafını surlarla çevrelemiş. Zamanla kentin Prusias olan ismi Prusa, daha sonra da Bursa olarak değişime uğramıştır. Bursa Kalesi ve Bursa’nın adı da böylece günümüze kadar gelmiş. Bursa Kalesi Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde çeşitli onarımlar görmüş. 

1640 senesinde Bursa’yı ziyarete gelen ünlü Osmanlı gezgini Evliya Çelebi surların altmış yedi kulesi ve beş kapısının bulunduğunu ve çevresinin onbin adım olduğunu belirtmiş. Yaklaşık olarak 2 kilometre uzunluğunda olan surların beş kapısı, Hisar (Saltanat) , Kaplıca, Zindan, Pınarbaşı (Su) , Yer (Zemin) Kapısı olarak isimlendirilmiş.

Uludağ Olmazsa Olmazlardan

Bursa Gezilecek Yerler Uludağ
Uludağ

Bursa gezilecek yerler arasında kış ziyaretinde Uludağ’a gitmeden olmaz. 2.543 m yüksekliği ile Türkiye’nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan Uludağ’a kışın belli bir yere kadar zincirsiz olarak arabanızla gitmenize izin veren yetkililer bir noktadan sonra zincir takma zorunluluğu ile Uludağ’a çıkmak için araç başına ücret alıyorlar. Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağı olan Uludağ her kış döneminde ünlülerin ve turistlerin de kayak merkezi haline gelip bir çok ziyaretçi ağırlamakta. Yazın bile gitmiş olsanız yüksek yerlerde yinede üşüyebileceğiniz kadar serin ve temiz havaya sahip olan Uludağ herkesin en az bir kez gidip görmesi gereken bir yer.

610 Yıllık Çınar

Bursa her ne kadar yeşilini gün geçtikçe kaybetsede ilde “Ağaç Koruma Politikası” çerçevesinde tarihe tanıklık eden onlarca anıt/ağaç koruma altına alınmış durumda. Yapılan envanter çalışmasına göre, Bursa’da “doğu çınarı”ndan “saplı meşe”ye, “gümüşi ıhlamur”dan “çiçekli manolya”ya kadar 11 farklı türde, yaşları 100 ile 650 arasında değişen yaklaşık 833 anıt ağaç adayı bulunduğu tespit edilmiş, bu asırlık ağaçlardan 250 kadarı tescil edilmiş.

610 Yıllık Çınar Oyukçınar
Oyukçınar

Şu ana kadar tespit edilen en yaşlı ağaç Hürriyet Mahallesindeki Nostalji bahçesinde bulunan 610 yaşındaki çınar ağacıdır. Günümüze ulaşamayan Bursa’nın kuzeyindeki Oyukçınar Mahallesi’ne adını veren çınar ağacı 18, 2 metre gövde genişliği ile Türkiye’nin en büyük ağacıydı. Bursa gezilecek yerler arasında mutlaka görmeniz gereken bir yer.

Son olarak söylemek istediğim şey de kesinlikle Bursa sadece bunlarla sınırlı değil. Gidip haftalarca gezip görebileceğiniz bir çok yere ve tarihi yapılara sahip. Çevresinde de bir çok gezebileceğiniz mekan ve şehir mevcuttur. İznik bunlardan bir tanesidir. İznik gezi rehberi yazımıza ise bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bursa gezilecek yerler hakkında görüş ve önerilerinizi yorumlarda bekliyoruz.

Mutlu ve Cesur Kalın…

0 Paylaşım
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

You May Also Like

Pamukkale Gezi Rehberi

Alanya‘dan İstanbul‘a dönüşümde son yolculuğum Denizli’de ki Pamukkale Travertenleri olmuştu. Tamamen doğa harikası olan bu Travertenleri kaynaktan çıkan 35 derece…

Bolu Gezilecek Yerler

Türkiye‘de gidebileceğiniz her mevsim bir yer bulabilirsiniz. Bolu şehri bunlardan bir tanesi. İster kışın gidin isterseniz sonbaharda yada…

Bozcaada Gezi Rehberi

Bozcaada Çanakkale’ye bağlı Türkiye‘nin 3’üncü en büyük adasıdır. Karaya uzaklığı 6 km’dir. Şarap üretimi adada oldukça yaygındır ve…