Galata kulesi hakkında bilgiler
Galata Kulesi

Galata Kulesi Hakkında Bilgiler

0 Paylaşım
0
0
0

İstanbul’a uzaktan baktığınızda denizden, gemiden, Anadolu Yakası’ndan her zaman kusursuz bir silüet görürsünüz. Resimlere konu olmuş, fotoğraflara malzeme olmuş bu harika manzara içinde birden fazla göze çarpan yapı bulunuyor. Bunlardan biri de tabi ki Galata Kulesi. Hemen hemen herkesin merak edip gelip gördüğü bu Kule için size Galata Kulesi hakkında bilgiler yazısı yazdım. Hala daha gidip görmediyseniz önce merakınızı giderin sonrada yola çıkın… 🙂

Galata Kulesi Nerede?

Galata Kulesi Terası ve Boğaz
Galata Kulesi Teras

Galata Kulesi İstanbul Avrupa Yakası’nda bulunan galata isimli semtte bulunuyor. İstanbul’un ve semtin en önemli sembollerinden biri olan Kule hem turistik anlamda hemde kendi bölge hakkın tarafından oldukça bilinen ve ziyaret edilen bir kuledir.  İstanbul Boğazı ve Haliç, kuleden panoramik olarak izlenebiliyor. İstanbul’dayken Galata Kulesi’ni de görmek isterseniz ya bir taksi yada Galata semtine giden bir otobüsle buraya ulaşabilirsiniz. 

Galata Kulesi Uzunluğu

Yerden, çatısının ucuna kadar olan yüksekliği 69,90 metredir. Duvar kalınlığı 3.75 m, iç çapı 8.95 m dış çapı da 16.45 metredir. Yapılan statik hesaplamalara göre ağırlığı yaklaşık 10.000 ton, kalın gövdesi işlenmemiş moloz taşından yapılmış.

Galata Kulesi Tarihi

Galata Kulesi Tarihi Eski Hali
Galata Kulesi Tarihi

Galata Kulesi dünyanın en eski kulelerinden biridir. En yeni bilgi olarak, UNESCO, 2013’te kuleyi Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil etti. Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528 yılında Fener Kulesi olarak inşa ettirilmiş olan Galata Kulesi 1204 yılındaki IV. Haçlı Seferi’nde geniş çapta tahrip edilmiş, daha sonra 1348 yılında “İsa Kulesi” adıyla yığma taşlar kullanılarak Cenevizliler tarafından Galata surlarına ek olarak yeniden yapılmış. 1348 yılında yeniden yapıldığında kentin en büyük binası olmuş.

Bu kule 1445-1446 yılları arasında yükseltilmiş. Kule Türklerin eline geçtikten sonra hemen her yüzyıl yenilenmiş ve tamir edilmiştir. 17.yüzyılın ilk yarısında IV. Murat döneminde Hezarfen Ahmet Çelebi, Okmeydanı’nda rüzgarları kollayıp uçuş talimleri yaptıktan sonra, tahtadan yaptırdığı kartal kanatlarını sırtına takarak 1638 yılında Galata Kulesi’nden Üsküdar-Doğancılar’a uçmuştur. Bu uçuş Avrupa‘da ilgi ile karşılanmış, İngiltere’de bu uçuşu gösteren gravürler yapılmıştır.

Galata Kulesi’ne Nasıl Gidilir?

Kule’ye eğer İstanbul içinden gelecekseniz taksi, metro veya otobüs ile kulenin yanına kadar gelebilirsiniz ve kısa bir yokuş çıkarak kuleye ulaşabilirsiniz. Galata semtine giden ulaşım araçlarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Farklı bir şehirden gelmeyi düşünüyorsanız eğer, öncelikle bir şekilde İstanbul’a gelin gerisi daha kolay olacaktır. 🙂

İstanbul’da Gezilecek Yerler

0 Paylaşım
1 yorum
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

You May Also Like