Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

0 Paylaşım
0
0
0

Yeşil Pasaportu kimler alabilir? Yeşil pasaport nasıl alınır? gibi soruların yanıtlarını bu yazımız ile birlikte artık öğrenmiş olacaksınız. Sizler için en basit ve en kestirmeden anlattığımız Yeşil pasaport işlemini en kısa sürede hakkınız bulunması durumunda gidip alabileceksiniz. Daha sonrasında Yeşil Pasaporta Vize İstemeyen Ülkeler – 2018 yazımızı okuyarak vize almadan gidebileceğiniz ülkelere göz atabilirsiniz.

Öncelikle Yeşil Pasaportu kimler alabilir bir bakalım;

Yeşil pasaportu alabilecek durumda olanlar,

  • Ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklar 25 yaşına kadar alabilir,
  • Bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklar alabilir,
  • İl ve ilçe belediye başkanlarına, görevleri süresince yeşil pasaport verilir,
  • Yeşil pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı pasaport verilir,
  • Vefat eden eşinden sonra dul kalan kişiler için başkasıyla evlenmediği sürece yeşil pasaport hakkı vardır alabilir,
  • Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan devlet memurları yeşil pasaport sahibi olabilirler,
  • Bu kadrolardan emekli olan ve emekli maaşları T.C. Emekli Sandığı ile ilişkilendirilip aynı dereceden ödeniyorsa yeşil pasaport alabilirler,
  • Yukarıdaki maddede ki şartlara mutakiben emekli olduğu halde sözleşmeli olarak çalışan devlet memurları da yine yeşil pasaport alabilirler.

Önemli Not: Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’nın açıklamasına göre; Yeşil pasaport olarak bilinen hususi damgalı pasaport sahibi gençlerimiz, kayıtlı olarak çalışmaya başladıklarında bu haklarını kaybediyorlardı. Artık 18-25 yaş aralığındaki gençlerimiz çalışmaya başlasalar da pasaportlarını kullanmayı sürdürebilecekler” ifadesi için net tarih henüz belirlenmiş değil belirlendiğinde bizde yazımızı güncelleyeceğiz.

Bu şartlardan herhangi birini sağlıyorsunuz peki ya yeşil pasaportu nasıl alacaksınız? Okumaya devam edin!

1- Yeşil Pasaport İçin Gerekli Evrakları Hazırlayın (Çalışanlar için)

  • Eğer siz 657 Sayılı Kanuna tabi olup yeşil pasaport talebinde bulunacaksanız bu talep formunu doldurmanız gereklidir. Hizmet Damgalı Pasaport Talep Formu (657 sayılı Kanuna tabi olanların) 
  • Eğer eşiniz veya çocuklarınızdan biri için başvuru yapacaksanız da bu talep formunu doldurmanız gereklidir. Yeşil Pasaport Talep Formu (657 sayılı Kanuna tabi olanların)
  • 2 Adet biometrik fotoğraf
  • T.C nüfus cüzdanı aslı
  • Parmak izi alındı belgesi
  • Banka veya maliye veznesine yatırılan pasaport cüzdan bedeli ödendi dekontu
  • Başvuru sırasında pasaportu kendiniz için almıyor eşiniz veya çocuklarınız için alıyorsanız sizin başvuru esnasında onlarla birlikte olmanız gerekli değildir. Sadece doldurulan talep formu yanlarında olması yeterlidir.
  • Reşit olmayan çocuk için ayrıca her iki ebeveynden muvaffakiyet ve müracaata gelmeyen ebeveynden vekaletname istenmektedir.

2- Yeşil Pasaport İçin Gerekli Evrakları Hazırlayın (Emekliler İçin)

  • Emekli olduktan sonra ilk kez pasaport işlemi yaptıracaklar için; Emekli olduğunuz kurumdan Emekli olduğunuz tarihteki kadro derecenizi gösterir belge götürmeniz gerekmektedir.
  • Emekli olduktan sonra pasaport aldıysanız ve pasaportunuz da ‘EMEKLİ’ yazıyorsa pasaportunuzu yenilemeniz için gittiğinizde eski pasaportunuz işlem için yeterli olacaktır.
  • 2 Adet biometrik fotoğraf
  • T.C nüfus cüzdanı aslı
  • Parmak izi alındı belgesi
  • Banka veya maliye veznesine yatırılan pasaport cüzdan bedeli ödendi dekontu,
  • Başvuru sırasında pasaportu kendiniz için almıyor eşiniz veya çocuklarınız için alıyorsanız sizin başvuru esnasında onlarla birlikte olmanız gerekli değildir. Sadece doldurulan talep formu yanlarında olması yeterlidir.
  • Reşit olmayan çocuk için aynıca her iki ebeveynden muvaffakiyet ve müracaata gelmeyen ebeveynden vekaletname istenmektedir.

3- Yeşil Pasaport İçin Gerekli Evrakları Hazırlayın (18 Yaş üstü öğrenciler için)

  • Sizin çalıştığınız kurum tarafından düzenlenmiş ve sizin tarafınızdan imzalanmış talep formu. Yeşil Pasaport Talep Formu (657 sayılı Kanuna tabi olanların)
  • Sizin emekli olduğunuz veya istifa ettiğiniz kurum tarafından düzenlenmiş emekli olduğunuz tarihteki kadro derecesini gösterir belge (Ebeveyni emekli olanlar ve istifa edenler için)
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • T.C. Nüfus Cüzdanı aslı
  • Öğrenim görülen okuldan alacağınız öğrenim belgesinin aslı.
  • Parmak izi alındı belgesi
  • Banka veya maliye veznesine yatırılan pasaport cüzdan bedeli ödendi dekontu.

Tüm bu ayrıntılı Gerekli evrakları hazırladıktan sonra pasaportunuz için istenen ücrete geçelim,

4- Yeşil Pasaport Ücretini Ödeyin

Yeşil pasaport için harç ücreti ödenmemektedir. Ödemeniz gereken ücret sadece Defter Bedeli olan 2018 yılı için güncel rakam 108 TL’dir. Ayrıca, yurt dışına çıkış yaparken Yurtdışı Çıkış Harcı olan 15 TL’yi ödemek zorundasınızdır. 2018 Pasaport harçları ve defter bedelleri aşağıdaki tablodaki gibidir. Bu ödemeyi yapacağınız bankalar içeriğini buraya tıklarayak öğrenebilirsiniz.

6 AY1 YIL2 YIL3 YIL10 YIL
Harç Bedeli137,4₺200,8₺327,8₺465,5₺656₺
Defter Bedeli108₺108₺108₺108₺108₺
Toplam214,1₺269,5₺380,4₺500,7₺667,1₺

Ayrıca sadece Öğrenci (Harçsız) Pasaport Almak İsteyenler Öğrenci pasaportu nasıl alınır yazımızı okuyabilirler.

5- Emniyetten Randevu Alın

Pasaport başvurunuzu yapmak için kesinlikle randevunuzu online olarak https://epasaport.egm.gov.tr/ linkine tıklayarak almanız gerekmektedir. Kendinize uygun tarih ve saate randevunuzu alabilirsiniz. Ayrıca yurt dışından da randevu almanız mümkün.

6- Başvuru Yapın

Randevu aldığınız Emniyet Müdürlüğü’ne veya yurt dışından alacaksanız randevu aldığınız bulunduğunuz ülkede ki konsolosluğa tarih ve saatte gidip başvurunuzu eksiksiz bir şekilde tamamlamalısınız. Geç kalmanız durumunda işleminiz oradaki yetkililerin inisiyatifine göre alınır veya alınmaz artık şansınıza 🙂

7- Pasaport Teslimatı

Pasaportunuzun teslimatı sadece sizin adınıza PTT kargo ile gelip teslim edilebilir. Pasaport talebinizi yaparken 2. Alıcı ismi olarak başka bir kişi belirlemeniz mümkündür bunun için vereceğiniz isime ait T.C. kimlik numarasını biliyor olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde 2. Alıcı adı olarak teslim alacak kişiyi belirleyemezsiniz.

Yeşil pasaport hakkında aklınıza takılan herhangi bir konuda sizlere yardımcı olabilmemiz için bize yazının altında bulunan yorum kısmından sorularınızı iletebilirsiniz.

0 Paylaşım
4 yorum
  1. Daha önce Emniyetten aldığım yeşil pasaportum var süresi ocak 2017 tarihinde doldu, Pasaport işlemleri 2 nisan 2018 den itibaren Nüfus Müdürlüklerine devredilmiş yeni pasaport almak istediğimde Emekli olduğum kurumdan tekrar emeklilik derece ve kadememi gösteren yazı istendi, Yapılan işlem doğrumu.? Cevaplarsanız sevinirim iyi günler.

    1. Merhaba, pasaport işlemleri herkesin de bildiği gibi 2018 yılı itibari ile Nüfus Müdürlükleri tarafından veriliyor. Nüfus müdürlüğünde tarafınıza açılacak dosya ve pasaport için sizden bu belgeleri talep etmesi normal. İşlem bu şekilde gerçekleşecek. Herhangi bir sorun yok.

  2. Merhaba
    Ben size 2 tane biri 13 yaşında diğeri 8 yaşında olan çocuğum var.Bunlar için muvafakatname isteniyormuş.Bu evrağın teminini nereden sağlayacağım.Bilgi verebilir misiniz?
    Teşekkürler.

    1. Merhaba, Muvafakat verecek kişiler bu işlemi noter huzurunda yapabileceği gibi bizzat pasaport müracaatı esnasında hazır bulunarak görevli memur huzurunda da yapabilir. Sizde ikisinden birini uygulayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

You May Also Like